Cilt Kanseri
Vücuttaki en büyük organ olan deri, olası yaralanmaya karşı vücudu korur, fazla su kaybını önler ve vücudun D vitamini almasını sağlar. Cilt kanseri (Deri kanseri), birçok sebepten dolayı ciltte oluşan malignant (kötücül) büyümedir.
İçindekiler
Cilt (deri) kanserleri, hiçbir belirti olmadan ortaya çıkabileceği gibi önceden var olan bir ben üzerinde de gelişebilir. Bu sebeple benlerin dikkatlice izlenmesi gerekir.
Son derece tehlikeli olan cilt kanserine melanosit adı verilen hücreler neden olur. Melanositler, cilde rengini veren melanin pigmentini üretir. Melanom, melanositlerin aşırı çoğalması sonucu oluşur ve diğer organlara yayılma potansiyeli yüksektir.
Cilt (Deri) Kanseri Türleri Nelerdir?
Cilt kanserinin 3 türü vardır. Bunlar:
Bazal hücreli kanser
Derinin en üst katmanında bulunan bazal hücrelerde görülen bir kanser türüdür. Cilt kanserleri arasında en sık görülen türdür. Açık ten rengine sahip kişiler bu kanser türü için risk grubundadır. Bu kanser türü, cilt üzerindeki yaralar, kabarıklıklar ve kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkar
Skuamöz hücreli kanser
Bu kanser türü, bazal hücreli kanserle benzerlik gösterir. Farkları, Skuamöz hücreli kanserin cildin orta ve dış katmanlarını oluşturan skuamöz hücrelerinden gelmesidir. UV ışınlarına maruz kalan yüz, saç derisi, boyun ve ellerde görülme ihtimali fazladır. Güneşe görmeyen vücut bölgesinde de ortaya çıkabilir.
Melanom
Melanom, cilt kanserleri arasında en teklikeli olan kanser türüdür. Nadir görülür. Cilde rengini veren melanosit hücrelerinin çok fazla çoğalması sonucu görülür. Genetik sebepler, UV ışınlarına maruz kalmak bu kanserin nedenlerindendir. Tedavi edilmediği takdirde tüm vücuda yayılır. Vücudun herhangi bir yerinde siyah, kahverengi, mavi, mor lekeler olarak görülebilir.
Deri (Cilt) Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?
Cilt kanseri deri yüzeyinde başlar. Bu yüzden erken dönemde teşhis şansı çok yüksektir. Erken tanı için kişinin kendi derisini belli aralıklarla kontrol etmesi gerekir. Bağışıklık sisteminin bozukluğu neden olabilir.
Yüz bölgesinden başlayarak boyun, omuzlar, sırt, göğüs vb. bölgelerin düzenli bir şekilde incelenmesi gerekir. Kasıklar, kol ve bacakların iç kısmı, ayak tabanı ve parmak araları gibi bölgelerinde unutmaması gerekir.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak, cilt kanseri riskini azaltmak için çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında uzun süre güneşe maruz kalmamak gerekir. Bunun için mutlaka koruyucu kıyafetler ve güneş kremleri kullanmak gerekir. Solaryum gibi suni ultraviyole ışınlarına da uzun süre maruz kalınmamalıdır.
Dudak Kanseri
Dudak kanserinin en sık görüldüğü yer alt dudaktır. Daha düşük olasılıkla ağız köşesi ve üst dudakta görülür. Bu kanser erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görülür. Ortalama 60’lı yaşlarda görülür. En fazla görülen kanser tipleri; Skuamoz hücreli kanser, Bazal hücreli kanser, Melanom, Adenokanser, Lipom ve Sarkom gibi kanser türleridir.
Kulak Tümörleri ve Kistleri
Kulak tümörlerinin en sık görüldüğü yerler dış kulağın deri ile kaplı olan kulak kepçesi ve dış kulak kanalıyla orta kulaktır. Dış kulakta oluşan tümörler çoğunlukla deri kanserleridir. Bazı iyi huylu kistler de görülür. Dış kulak ve orta kulakta en fazla yassı epitel hücreli kanserler görülür. Ayrıca orta kulakta glomus jugulare ya da glomus timpanikum adı tümörler de görülebilir. Bu tümörler kanser niteliğinde olmasa da kemik dahil tüm yapıları tahrip etme özelliğine sahip tümörlerdir. Tahrip sebebiyle işitmede ve dengede ciddi sorunlara yol açar.
Burun ve Sinüs Tümörleri
Burunda ve sinüslerde iyi huylu tümörlere rastlanabilir. Bu iyi huylu tümörler zamanla kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Sinüs tümörleri ilk olarak kemiklerin içerisindeki boşluklarda büyümeye başlar. Bu evrede herhangi bir şikayetle karşılaşılmaz. Belirtiler çoğunlukla tümörlerin buruna, gözlere ve beyine yayılmasıyla başlar. Sinüs ve burun kanserleri başladıkları bölgede büyüyen kanserlerdir. Başka organları ve lenf bezlerini tutma ihtimali zayıftır. İlk belirtiler soğuk algınlığı olarak düşünülebilir.Sinüs ve burun kanseri belirtileri:
- Burunda kanama ve tıkanıklık
- Dişlerin dökülmesi, damakta şişlik, üst çenede ağrı, ağız açarken zorlanma
- Bulanık görme, göz kapağının kapanması, görme bozukluğu
- Yüzde asimetri oluşumu, duyu bozuklukları