Erkekte Meme Büyümesi (Jinekomasti) Tedavisi

    Meme bezleri hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunmaktadır. Erkeklerde bulunan meme bezleri normal şartlarda küçük ve gelişmemiş şekildedir. Erkeklerde bulunan meme bezlerinin büyümeye başlaması ve gelişim göstermesi karşımıza Jinekomasti adı verilen bir sağlık sorunun çıkmasına neden olur. Jinekomasti erkeklerde görülen bir çeşit hormon bozukluğu hastalığıdır. Meme bölgesi dokusunun genişlemesi sonucu erkek memesinin de kadınlarda olduğu gibi dolgun ve şişkin olduğu görülür.

    Jinekomasti problemi genellikle yağ dokusunda meydana gelse de bunun yanında glandüler dokuda da meydana geldiği görülmektedir. Ayrıca Jinekomasti her iki memede ya da tek bir meme de oluşabilmektedir. Jinekomasti oluşumu görüldüğünde hastaların tercihi ve doktorun uygun görmesi sonucunda jinekomasti ameliyatı yapılmaktadır. Erkekte büyük meme (Jinekomasti) ameliyatı nedir, nasıl yapıldığı ve karşılaşılabilecek risklerin neler olduğu konusunda bilgi edinmek isteyenler için hazırlanan yazımızı dikkatlice inceleyebilirsiniz.

    Jinekomasti Tedavi Yöntemleri ve Jinekomasti Ameliyatı

    Jinekomasti tedavisine karar vermeden önce karşılaşılan Jinekomasti vakasının hangi türde olduğunun doğru bilinmesi gerekmektedir. Jinekomasti glandüler tip (Meme bezinden kaynaklanan), yağlı jinekomasti (Yağ dokusundan kaynaklanan) ve karma tip ( Hem meme bezi hem de yağ dokusundan kaynaklanan) olarak üç farklı türde ele alınabilmektedir. Doğru tedavi yönteminin seçilmesi ve tedavinin etkili olabilmesinin sağlanması için öncelikli adım jinekomastinin doğru şekilde teşhis edilmesidir. Jinekomasti teşhisinden önce hastada ne tür bir sorunun olduğunun ortaya çıkarılması yani belirtilerin neler olduğuna bakılması gerekli görülür. Jinekomasti belirtileri şunlardır:

    • Erkek memesinde aşırı hassasiyet
    • Memelere dokunulduğunda ağrı ve beraberinde acı hissedilmesi
    • Meme bölgesindeki dokunun şişmeye başlaması
    • Meme başlarında ya da tek bir meme başında akıntı gözlenmesi
    • İki meme büyüklüklerinin birbirine eşit olmaması
    • Meme başlarının alt kısmında hissedilen katı şişlikler

    İfade edilen belirtilerin gözlenmesi durumunda hasta mutlaka doktora başvurmalı ve durum incelemesi istemelidir. Doktor jinekomasti teşhisi koymadan önce hastanın meme dokusunu, karın bölgesi ve çevresini, cinsel organını fiziksel bir şekilde muayene etmelidir. Bununla yetinilmediği durumlarda tam ve doğru teşhis için bazı kan sayımları ve mamogram istendiği de görülmektedir. Bu yöntemler dışında CT, MRI ya da doku biyopsisinden faydalanıldığı da görülür.

     

     

    Jinekomasti Tedavisi

    Jinekomasti tedavisine geçildiğinde hastanın mevcut sağlık durumu ve yaşı önemli bir kriter oluşturur. Yenidoğan bebeklerde ya da ergenlik döneminde görülen Jinekomasti kendi kendine geçebildiği için tıbbi bir müdahaleye gerek duyulmaz. Ancak Jinekomasti hastayı aşırı derecede rahatsız ediyorsa ve genç de olsa hastanın şikâyetleri artarak devam ediyorsa tedavi edilmesi gerekmektedir. Jinekomasti tedavisinde ilaçlı tedavi, hormon tedavisi, liposuction ve cerrahi müdahale seçenekleri karşımıza çıkmaktadır.

    Erkekte Büyük Meme (Jinekomasti) Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

    Jinekomasti ameliyatı, hastalığın ilaçla ya da diğer yöntemlerle tedavi edilmesi mümkün olmadığında başvurulan bir yöntemdir. Ameliyat sırasında kullanılan direk eksizyon tekniği ile erkek meme dokusunun yerinden çıkarıldığı görülür. Yapılan bu cerrahi müdahaleye Mastektomi ismi verilmektedir. Mastektomi ameliyatında genellikle ilk olarak endoskopik yöntemlere başvurulur. Meme dokusu yerinden çıkarılmadan önce küçük bir kesikten içeri girilen kamera ile görüntüleme yapılır ve sonrasında meme dokusu çıkarılır. Ameliyat esnasında genel ya da lokal anestezi kullanılabilmektedir. Jinekomastiye neden olan faktör eğer meme bezleri ise bu durumda meme altından açılan yarım daire şeklinde bir kesik ile şişliğe neden olan kitlenin alındığı görülmektedir. Eski yöntemlerle yapılan jinekomasti ameliyatları yerine şimdilerde liposuction ile gland eksisizyon teknikleri yardımıyla ameliyat yapılıyor olması hem operasyon süresini ve kalitesini hem de operasyon sonrasında iyileşme süresini olumlu yönde etkilemektedir.

    jinekomasti-tedavisi

    jinekomasti-ameliyati-kimlere-yapilir

    Jinekomasti Ameliyatı Kimlere Yapılır?

    Jinekomasti ameliyatı yapılabilmesi için öncelikle hastanın durumunun ameliyat dışındaki yöntemlerle iyileştirilemiyor olması gerekmektedir. Erkekte aşırı derece mutsuzluk hissettiren, uzun süren ve tedavi edilmeye çalışılsa da yanıt alınamayan durumlarda jinekomasti ameliyatı tek çözüm olarak görülmektedir. Bu ameliyat için yaş ve vücut gelişiminin tamamlanıp tamamlanmaması büyük bir önem taşımaktadır. Eğer ergenliğini yeni tamamlayan ve testis boyutları erişkin testis boyutuna tam olarak ulaşamayan erkeklerde Jinekomasti ameliyatı kararı verilmez. Bunun nedeni ise gelişimin tam olarak gerçekleşmemesi ve tekrarlama ihtimalinin yüksek olmasıdır. Eğer hasta yeterli görülen gelişimi tamamlamışsa ve cerrahi müdahaleye engel bir durumu yoksa jinekkomasti kararı verilebilir.

    Jinekomasti Ameliyatı Başarı Oranı Nedir?

    Yapılan jinekomasti ameliyatı eğer yukarıda da belirtilen genel şartlara uygunluk sağlayarak yapılıyorsa başarı oranı için bir hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu aşamada önemli olan hastalığın doğru teşhis edilmesi, doğru hastaya cerrahi müdahale kararı verilmesi ve cerrahi müdahale yönteminin doğru şekilde uygulanması olacaktır. Ameliyat başarı yüzdesini en fazla etkileyen bir diğer kriter ise operasyonu yapacak olan doktorun uzmanlığıdır. Jinekomasti ameliyatını alanında uzman olan bir estetik ve plastik cerrahi uzmanının yapması gerektiği unutulmamalıdır.

    Jinekomasti Ameliyatı Sonrasına Hangi Komplikasyonlar Görülebilir?

    Jinekomasti ameliyatı sonrasında düşük bir ihtimal de olsa kanama görülebilmektedir. Kanama riskinin önüne geçebilmek için operasyon sonrasında baskı uygulayacak bandajlar kullanılmaktadır. Bir diğer komplikasyon ise operasyon sonrası oluşabilecek asimetrik problemlerdir. Eğer hastanın iki meme dokusunda da eşit miktarda yağlanma yoksa operasyonda iki memeye de eşit liposuction verileceği için uygulama sonunda eşitsizlik ortaya çıkacaktır. Bunun önüne geçebilmek içinde operasyon öncesinde meme yağlanma oranlarının kontrol edilmesi gerekir.

    Jinekomasti Düzeltilmesi Ameliyatı hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    meme-ucu-estetigi
    Meme Ucu Estetiği

    Meme ucundaki estetik problemler, genetik etkenlerden, doğuştan veya gelişimsel neden…

    Devamını Oku
    meme-diklestirme
    Meme Dikleştirme

    Meme dikleştirme ve diğer adıyla mastopeksi cerrahi bir işlemdir. Estetik plastik cer…

    Devamını Oku