Kemerli Burun Estetiği Nedir?
Kemerli burun estetiği, sadece burun sırtında problem olunca yapılan estetik ameliyatlardır. Burun sırtındaki kemik ve kıkırdak yapıları, özellikle yandan bakıldığında belirgin görünümdedir. Hafif sorunlu burunlarda basit bir törpüleme ile sorun giderilebilir. Daha ileri vakalarda genel anestezi altında kemer kısmı çıkarılır. Oluşan boşluğun kapatılabilmesi için kemiğin serbest kenarları birbirine yaklaştırılır. Bunun için burun kemiği alt kısımlarının kırılıp hareketli hale getirilmesi gerekir. Burun daha sonra alçı-atel ile sabitlenir. Alçı bir hafta sonra çıkarılır.
Sadece burun sırtında kabartı şeklinde problem olunca yapılan estetik ameliyatlardır. Özellikle profil fotoğraflarını beğenmeyen kişilere uygundur. Burun sırtındaki kemik ve kıkırdak yapılar nedeniyle özellikle yandan bakıldığında burun belirgin görünümdedir. Estetik açıdan güzel bir görünüm elde edilmesi amaçlanır.
İçindekiler
Kemerli Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Kemerli burun ameliyatı eğer kapalı yöntem ile uygulanacaksa hastanın burnuna dolgu maddeleri enjekte edilir. Bu maddeler sayesinde kemerli yapı görünümü giderilir. Ama bu yöntem kalıcı değil, geçici bir yöntemdir. O yüzden çok tercih edilmez.
Açık kemerli burun estetiği ise hastanın burnu ters V şeklinde açılan kesiler ile yapılır. Fazlalık olan kemik ve kıkırdak dokusu törpülenir. Bu sayede kemerli yapı görünümü giderilir. Eğer hastanın çöken kemik yapısı varsa kulak ya da omurgadan alınan kıkırdak doku ile çöken yer doldurulur.
Kemerli burun ameliyatında hastanın kendi vücudundan alınan doku kullanılır. Bu operasyonla birlikte burun dikleştirme ve burun ucu kaldırma işlemi de yapılır.
Kemerli Burun Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
- Kemerli burun ameliyatı olan kişiler eğik ve yayık burun görünümünden kurtulurlar.
- Ameliyattan %100 olumlu sonuç alabilmek mümkündür.
- Ameliyattan sonra nefes alıp vermede sorun yaşanmamaktadır.
- Burunun aşağıya doğru eğik görünüm oluşturması olası değildir.
- Kıkırdak ekleme yöntemi sayesinde daha düzgün bir görünüme sahip olunur.
- Ameliyattan sonra olumlu sonuç birçok insan vardır.
- Kemerli burun estetiği olan kişiler, daha orantılı bir buruna sahip olurlar.
Ameliyat Planlaması Nasıl Yapılır?
Hafif kemeri olan burunlarda basit bir törpüleme ile sorun giderilebilir. Genellikle kapalı rinoplasti tercih edilir. Daha büyük kemer olduğunda bu kısmın kemik ve kıkırdaklarının üst kısımları çıkarılır. Oluşan boşluğun kapatılabilmesi için kemik serbest kenarları birbirine yaklaştırılır. Bunun için burun kemiği alt kısımlarının kırılıp hareketli hale getirilmesi gerekir. Burun daha sonra alçı-atel ile sabitlenir. Alçı bir hafta sonra çıkarılır. Sonuçlar yüz güldürücüdür.
Kemerli Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Süreç
Kemerli Burun Estetiği Ameliyatı öncesi burun yapısı doktor tarafından detaylıca incelenir. Fiziksel muayene sonrası burun ve kıkırdak yapısı incelenir. Bunun sonucunda yapılacak ameliyat yöntemine karar verilir. Kemerli burun estetiği için açık ya da kapalı ameliyat yöntemi uygulanır. Hastalar genellikle açık ameliyatı tercih eder. Ameliyat öncesi dikkat etmeniz gerekenler:
- Ameliyatta genel anestezi kullanılacağı için ameliyattan 6 saat öncesine kadar bir şey tüketmeyin.
- Ameliyattan önce kan sulandırıcı veya bitki çayları içmeyin.
- Düzenli olarak kullandığınız ilaç varsa doktorunuza söyleyin.
- Alkollü içecekleri ameliyattan en az 1 hafta önce bırakmalısınız.
- Güneş ışınlarından kendinizi korumalısınız.
- Ameliyat günü makyaj yapmayın.
- Yüzünüzü antibakteriyel bir sabunla temizleyin.
Kemerli Burun Estetiği Sonrası Süreç
Ameliyattan sonra hasta bir gün hastanede kalır. Bunun sebebi, ameliyat sırasında genel anestezi uygulandığı içindir. Hastaların burnuna koruyucu bant takılır. Hastalar bir gün hastanede kaldıktan sonra ertesi gün taburcu olur. Burun estetiği ameliyatı sonrası ilk 6 ay dikkatli olunmalıdır. Ameliyattan sonra:
- Ameliyattan sonra yüzde ve burunda morarma, şişlik ve ödem görülmesi normaldir. Bu durum genellikle 1 haftada kendiliğinden geçer.
- Doktorunuz tarafından ağrılar için ağrı kesici reçete verilir.
- Ameliyattan sonra ödem ve şişliğin geçmesi için sırt üstü ve baş yukarı olarak yatılması gerekir.
- Ameliyattan 1 hafta sonra normal hayata dönülür.
- İyileşme süreci 6 ay ile 1 yıl arası sürer.
- Hastalar ameliyat sonrasında 1 ay kadar gözlük kullanmamalı, 3 gün sonra lens takabilir.
Kemerli burun ameliyatı kaç saat sürer?
Kemerli burun ameliyatı ortalama 2-3 saat süren bir işlemdir. Kemerli burun ameliyatı ile birlikte burun ucu kaldırma ve dikleştirme işlemi de yapılabilmektedir.
Kemerli burun estetiği ameliyatı öncesinde nelere dikkat etmek gerekir?
Kemerli burun ameliyatı öncesinde 12 saat bir şey yiyip içmemek gerekir. Ameliyattan bir hafta önce ilaç kullanılmamalıdır. Alkol ve sigara kullanımına da bir hafta ara vermek gerekir.
Kemerli burun estetiği sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Kemerli burun ameliyatı sonrası ağır sporlardan uzak durmak gerekir. Buruna çok fazla bastırılmamalı ve darbe almasını engellenmelidir. Ameliyattan sonraki bir hafta buruna su değdirmemek gerekir.
Kemerli burun ameliyatı kimlere yapılamaz?
Kemerli burun ameliyatı hemofili gibi kanama bozukluğu olan kişilere yapılmayabilir. Ayrıca 18 yaşından küçük kişilerin burun ameliyatı olması önerilmez.
Kemerli burun ameliyatı olmak için kaç yaşında olmak gerekir?
Kişinin 18 yaşına kadar gelişimi devam ettiği için burun yapısal olarak tamamlanmamış haldedir. Bu sebeple burun 18 yaşına kadar büyümeye devam edebilir. Bu sebeple kemerli burun estetiğinin 18 yaşından sonra yapılması uygun görülür.
Burun kemeri dolgu ile düzeltilebilir mi?
Burun kemerinin görünümü dolgu ile düzeltilebilir. Burun ucuna ya da burun kenarına dolgu yapılarak kemer görünümü ortadan kaldırılır.